3 Nisan 2009 Cuma

Park Manzaraları


Nisan geldi ya havalar ısındı ya biz de oğlumla havaya girdik parktan bahçeden gezmeden kendimizi alamadık.Birkaç gündür böyle kaybolduk dışarılarda.Baktım blogumu ihmal etmişim birkaç gündür, bugün kendimi frenledim oğluşuda öğle uykusuna yatırıp oturdum bilgisayarımın başına.

Bu park gezmelerinin birinde bir anneyle tanıştım.Onunda oğlu 2,5 yaşındaydı Mert gibi.Farklı tarafı oğlunun hem almanca hem türkçe konuşmasıydı.Önce Almanyada yaşadıklarını, tatil için burada olduklarını düşündüm ama öyle değilmiş.Annesi daha önce Almanya da yaşadığı için bu dili çok iyi biliyormuş.Düşünmüşler ki çocukları dünyaya geldiğinde annesi onunla sadece almanca konuşacak babası da türkçe konuşacak böylece çocuk iki dil bilerek büyüyecekmiş.Oldukça enterasan geldi ama bu konuda daha önce de röportajlar okumuştum.Sanat camiasından da dil bilen anne babalar, çocuklarıyla aynı şekilde konuşarak onların dil bilerek büyümelerini sağlamaya çalışıyorlardı.Hatta bu işi 3 dile kadar çıkaranlar olduğunu biliyorum.(Eser -Engin Noyan çifti ilk aklıma gelen örnek bu konuda )Bir taraftan enterasan geldi bir taraftan da acaba çocukta anadil konusunda bir kavram kargaşası yaratır mı endişesi oluştu.Uzmanlar bu konuda da her konuda olduğu gibi farklı düşüncedeler.

Sonuçta biliyoruz ki küreselleşen bir dünyada yaşıyoruz ve farklı ülke dillerini öğrenmenin önemi büyük.Zamanında hepimiz dil öğrenmek için çaba sarfedip kurslara gittik.Şimdi de çocuklarımız öğrensin diye uğraşıyoruz ya da uğraşacağız bu kaçınılmaz.

3 yorum:

özii dedi ki...

Bencede iki dil çok güzel birşey. Her ne kadar konuşmasının gecikeceği söylense de eninde sonunda mutlaka öğreniyor güzel bir yöntem.

SMİLENA dedi ki...

canım kavram kargaşası olmuyor.çünkü bende konuşmaya başladığımdan beri iki dili ana dilim gibi konuşuyorum.yani hem bulgarca hem türkçeyi böyle küçücük yaşta öğrenmiştim.hatta buna rusça da eklendi ve iyi ki bu kadar minikken öğrenmişim.
güneşin tadını çıkarmakla iyi etmişsiniz.mert te çok mutlu görünüyor.
sevgilerle

GeCe dedi ki...

bence de artık küçükken öğrenmeleri gerekiyor yapabilenlere ne mutlu